В Україні готуються запровадити штрафи за порушення правил експлуатації безпілотних літальних апаратів. За новим законопроєктом № 8186, максимальна відповідальність за порушення становитиме 8,5 тис. грн, а також можлива конфіскація дрону. Це нововведення безпосередньо пов'язане з військовою агресією Росії, і наша держава таким чином перестраховується.

Докладніше про це інформує Обозреватель

Ініціатива пов'язана з тим, що все більше людей використовують безпілотники з неправомірною метою, що може становити загрозу життю та здоров'ю людей, а також правам і свободам населення.

У рамках законопроєкту № 8185 будуть встановлені правила експлуатації безпілотників, а також надано право нацгвардійцям та поліцейським знищувати безпілотники, якщо є підстави вважати, що вони використовуються для вчинення правопорушення або становлять загрозу життю та здоров'ю людей.

За новим законопроєктом у справу неправомірного використання дронів будуть залучені суди, поліцейські та прикордонники, а не лише Державіаслужба, як це було раніше. Перше порушення обійдеться власнику дрону від 1020 до 6,8 тис. грн, а за повторне протягом року – від 6,8 тис. до 8,5 тис. грн з конфіскацією безпілотника.

Нові законопроєкти націлені на запобігання зловживанням та неправомірному використанню безпілотних літальних апаратів з метою порушення прав і свобод людей, а також забезпечення безпеки та усунення можливих загроз для життя та здоров'я громадян. Не можна забувати, що в Україні триває війна, і використання дронів у воєнний час може бути дуже небезпечним.

Читайте також:

На дачі чи в селі можна потрапити на штраф у 15 тисяч гривень: за що каратимуть

Перевірки та штрафи: українців попередили про податки за новою схемою. Готуємось до літа

Розводять на гроші: який штраф автомобілісти взагалі не повинні сплачувати, коли поліція зупинила