Погодьтеся, в суспільстві часто можна почути: "Багато родимок, отже, щасливий". Ось тільки медики з таким твердженням не погоджуються і кажуть, що чим більше у людини родимок, то більше може бути з ними проблем.

Мало хто знає, але в давні часи молоді люди намагалися не одружуватися з родимками. Ще б пак, довгий час існувала думка, що ці утворення на тілі – мітки Диявола. Тобто, якщо дівчина має родимки, значить, вона спілкується з темними силами.

Нині родимки на тілі сприймаються цілком нормально. Єдине - якщо їх дуже багато, у них нестандартна форма або підозрілі структура і колір, то рекомендується частіше відвідувати фахівця, щоб тримати своє здоров'я під контролем.

Якщо родимка має симетричний контур та рівномірне забарвлення, то вони є безпечними. Крім того, такі доброякісні родимки ростуть повільно (протягом десятиліть) і навіть можуть поступово ставати світлішими.

Але є й небезпечні родимки, які здатні трансформуватися у злоякісні новоутворення шкіри.

Ознаки небезпечних (атипових) родимок включають:

  • асиметрію родимки;
  • зміна контурів родимки;
  • неоднорідне забарвлення невуса;
  • розмір родимки більше 6 мм;
  • швидка зміна форми, кольору та розміру родимок.

Отже, симетричність характерна, зазвичай, для доброякісних утворень, тоді як асиметрія невуса чи виявлення нерівностей кордону родимки - привід звернення до лікаря.

Крім того, безпечний невус має однорідний коричневий колір. Якщо ж родимка неоднорідна за кольором або має нехарактерне забарвлення (синє, темно-коричневе, біле або багатобарвне), то це також привід відвідати дерматоонколога.

У межах норми невуси розміру, найчастіше, трохи більше 6 мм. Однак і родимки понад 6 мм у діаметрі не завжди є злоякісним. Розростання невуса є приводом для консультації з фахівцем.

Крім того, нарости на родимках є сигналом до необхідності провести обстеження шкіри.

Сверблячка, печіння, больові відчуття, крововиділ, виразка, запальні реакції, зміна кольору або розміру невуса, деформація або зникнення малюнка шкіри в області невуса, «глянсова» поверхня або лущення, ущільнення тканин невуса, поява тріщин — все це також ознаки, які вимагають своєчасного звернення до лікаря для діагностики та резекції.

Читайте також:

Чи не стало відомого народного артиста України. Йому було 67 років

ПриватБанк виплачуватиме компенсацію на оплату комуналки: як отримати

Українець "хрестив" ЛуАЗ із VW Golf: ось що з цього вийшло