Ніхто не заперечуватиме, що ім'я воїна 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України сержанта Андрія Лінійчука з позивним "Кельт" назавжди вписано у військову історію не лише України, а й Великобританії. Він повний кавалер ордена "За мужність" та захищав українське небо до останнього подиху.

Так, сержант ЗСУ Андрій Лінійчук, який заслужив звання найрезультативнішого українського зенітника, ще зі шкільних років визначив для себе: після здобуття громадянської освіти обов'язково піде до Збройних Сил, щоб захищати країну.

І цю обіцянку, дану собі, він виконав. Ще б пак, під час боїв з російськими окупантами Андрій двічі був поранений і щоразу він не міг дочекатися, коли закінчиться лікування, щоб повернутися до побратимів.

Ось тільки під час чергового ворожого обстрілу легендарний зенітник "Кельт" загинув.

Інформація про смерть військового з'явилася на сторінці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ у неділю, 30 квітня.

"У боях за Україну загинув легендарний зенітник "Кельт", який збив найбільшу кількість засобів повітряного нападу противника. Його ім'я вже вписано у військову історію не лише України, а й Великобританії", - йдеться у повідомленні на офіційній сторінці бригади.

На рахунку "Кельта" — 16 БПЛА "Орлан", БПЛА "Zala" та два бойові вертольоти противника Ка-52. Крім того, саме він був першим українським військовим, який застосував у бою переносний зенітно-ракетний комплекс Martlet – модифікації Starstreak.

"Андрія нам не вистачатиме. Він став нам братом. Його наполегливість і відповідальність були для нас прикладом, а почуття гумору - втіхою під час бойових виходів. Ми обов'язково помстимемося за смерть Андрія", - каже побратим загиблого воїна Олександр.

"У боях за Україну ми втратили побратима і справжнього Аса! Однак справа його ще довго житиме. Українське небо завжди буде під надійною охороною та обороною", — пишуть про загиблого побратима в його бригаді.

Про Героя відомо те, що родом хлопець із Любарщини Житомирської області. У 2020 році він закінчив бакалаврат Поліського університету та отримав диплом за спеціальністю "лісівництво". Цього ж року підписав контракт із 95-ю бригадою ДШБ.

Початок повномасштабного вторгнення росіян він зустрів під Горлівкою на позиціях ЗРК Стріла, у розрахунку працював.

На початку весни 2022 року військовий пройшов курси з управління ПЗРК за кордоном (Велика Британія). А вже у січні 2023 року "Кельт" передавав свій бойовий досвід іншим військовим.

"Я опанував роботу з ПЗРК Starstreak менш ніж за тиждень. Це були практичні заняття на тренажерах-симуляторах. Таке навчання дало чітке розуміння, як керувати цим видом зброї та ознайомило всі нюанси, які можуть виникнути під час роботи", - розповідав військовий у своєму останнє інтерв'ю журналістам.

Читайте також:

Не вийшов із бою: обірвалося життя онука відомого українського художника

Не стало зірки культового фільму "Міцний горішок"

Не вийшов із наркозу: під час операції не стало відомого актора. Був зовсім молодий