Після Великодня у багатьох виникає питання, що ж робити з великою кількістю шкаралупи від освячених писанок та писанок.

І справді, здавна українці вважали, що шкаралупа освячених великодніх яєць не повинна опинитися у відрі для сміття з тієї причини, що яйця були окроплені святою водою.

Так, здебільшого її закопували на городі чи полі, щоб і землі дати священного і врожай видасться багатим.

А тим, хто не має заміського будиночка для відпочинку, рекомендується закопувати шкаралупу в горщики з кімнатними квітами. Кажуть, фіалки починають активніше цвісти, а кактуси ростуть як на дріжджах.

важливо!

  • Щоб використати шкаралупу для добрива, її потрібно висушити і подрібнити в блендері, і лише після цього вносити у ґрунт.

Також був звичай на Великдень шкаралупи від перших писанок кидати в річку або іншу водойму. Люди вірили, що до поминального тижня вода донесе їх до покійників і ті дізнаються про свято Воскресіння Господнього.

А ще у деяких регіонах України шкаралупи ховали за образами. А на Галичині шкаралупи кидали на дах удома, люди вірили, що це принесе щастя. Іноді таку шкаралупу згодовували курям, щоб ті краще мчали.

До речі, одвічна дилема і віруючих, і далеких від релігії – чи можна клеїти на яйця наклейки з ликами святих, Божої матері та Христа. Як правило, священнослужителі проти такої прикраси яєць, бо через їхнє масове виробництво писанки втрачають оригінальність.

При цьому всі в один голос заявляють, що в жодному разі не можна викидати шкаралупи від писанок із наклейками, на яких зображено Ісуса або інших святих. Таку шкаралупу від яєць краще спалити, а попіл закопати в місці, яке люди не топтатимуть ногами. До речі, цим попелом можна підгодувати плодові дерева, в давнину навіть вірили, що вони стануть родючішими.

При цьому багато хто приносить шкаралупу до церкви, щоб її спалили разом із церковним начинням, що стало непридатним – зламані хрести, зображення хреста, плати викидати не можна, тому їх спалюють, а золу пускають за вітром або закопують. Але, як вважають священнослужителі, утилізувати в церкві можна лише шкаралупу від яєць, освячених безпосередньо в церкві, а не у дворі чи десь.

Втім, деякі священики кажуть, що продукт, принесений до церкви та окроплений Святою водою, не стає від цього святим. Краплі Святої води, потрапивши на шкаралупу, не роблять її святинею, її треба сприймати як звичайну "упаковку", тому кожен віруючий має право чинити з нею так, як він вважає за потрібне.

Читайте також:

Церковне свято 18 квітня: у цей день заборонено пиво. Попередьте близьких

Армії більше немає: Путін наказав скасовувати паради на 9 травня, хвалитися більше нема чим

"Робитимемо шаурму": друг Путіна розповів, як боротися з бродячими собаками