У своєму останньому інтерв'ю для CNN міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила про можливі негативні наслідки масштабних санкцій проти Росії та інших країн, які можуть підірвати гегемонію долара у довгостроковій перспективі.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Також було висловлено небезпеку тоталітарних економік, таких як РФ, Китай та Іран, націлених на дедоларизацію та готовим до переходу на інші валюти.

Проте, незважаючи на ці побоювання, у найближчій перспективі жодна інша валюта не загрожує долару у його глобальному лідерстві. За словами міністра, жодна країна не має базової та інституційної інфраструктури, яку мають США, що робить іншу валюту поки що нездатною забрати у долара його глобальну роль.

Крім того, Єллен зазначила, що США усвідомлюють можливі ризики санкційної політики для долара, проте у збереженні його провідної ролі допомагають союзники, які також укладають угоди в доларі та підтримують його лідерство. Таким чином, у цій ситуації єдиною противагою гегемонії долара є дедоларизація, яка може статися лише за значних змін у світовому економічному порядку.

Читайте також: