Понад пів століття Європа залежала від російського газу. Ще б пак, на початку 70-х років стало відомо, що власні газові родовища європейських країн дуже сильно виснажились, а потреба через різкий розвиток промисловості та збільшення виробництва збільшилась втричі. При цьому газ був потрібен швидко і дешево, тому велетенські родовища нафти і газу Сибіру і почали постачати газ в Європу. Цю залежність, здавалось, ніщо не зможе порушити, однак Путін в цьому питанні прорахувався.

Італія з початку повномасштабної війни Росії проти України змогла знайти альтернативні джерела газу й позбулась залежності від російського "блакитного палива".

Про це, як повідомляє "Європейська правда", в інтерв’ю Corriere della Sera заявив міністр навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії Джільберто Пікетто Фратін.

"Якщо раніше Росія задовольняла 40% наших потреб у газі, то сьогодні ми отримуємо трохи більше 10%. Таким чином, ми подолали нашу залежність від Москви", – констатував урядовець.

Він додав, що Італія натомість збільшила імпорт газу трубопроводом зі Сходу за допомогою Трансадріатичного газопроводу, а також із Африки завдяки новим угодам з Алжиром і Лівією.

"Але справжньою гарантією є регазифікатори (установки з перетворення скрапленого природного газу в газоподібну форму – ред.), які дозволять нам купувати газ за найкращою ціною у світі", – зазначив Пікетто.

Також, за його словами, Італія покладатиметься на відновлювані джерела енергії та атомні електростанції.

Зазначимо, що в цілому що Європейський союз позбувся залежності від постачання газу та нафти з росії. 80% експорту російського газу повністю скомпенсовано шляхом постачання з Норвегії та США.

Нагадаємо, що на початок 2022 року Італія була другим найбільшим споживачем природного газу в ЄС. Країна на 90% залежить від імпортних поставок, частка з рф становить 41%. Власний видобуток впродовж останніх п’яти років знаходився в межах 4-7 млрд м3 при загальному обсягу споживання трохи менше 70 млрд м3. Основна частка імпортного газу йде на потреби населення, виробництво електроенергії та промисловість.

В країні відсутні атомні станції, тому Італія зосереджується на відновлювальних джерелах енергії. Якщо в 2005 році виробництво первинної енергії з них було менше 1%, то вже у 2020 році збільшилося до 11%.

Читайте також:

У Росії урочисто відкрили ліфт для трун в одній із лікарень. Відео

Тримайтеся від них подалі: названі найпроблемніші уживані машини, які не варто купувати

Кадиров уже здався: кинув своїх військових і відмовляється зустрічатися з полоненими