Напередодні, 14 квітня 2023 року секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що "Крим - це територія України", тому ЗСУ випробовуватиме і використовуватиме там будь-яке незаборонене міжнародними законами озброєння, яке допоможе звільнити цю територію. Військовий експерт Роман Світан також впевнений, що Крим цілком реально звільнити військовим шляхом, однак у питанні питання потрібна допомога союзників.

Так, в інтерв'ю УНІАН Роман Світан заявив, що для деокупації півострова українським захисникам потрібно отримати далекобійні ракети. За таких умов Збройні сили України мають шанси звільнити окупований Крим до осені цього року.

"Все буде залежати від сил і засобів, що передаються. Якщо нам дадуть дальні ракети, то ми в принципі навіть до кінця літа можемо заходити на півострів, знищивши далекими ракетами типу ATACMS — типу, їх дуже багато такого рівня, — зруйнувавши близько 150 російських гарнізонів в Якщо нам не дадуть дальні ракети, доведеться заходити фронтально Приблизно так, як зараз у районі Бахмута і тієї ж Авдіївки, тобто приблизно, якщо заходитимемо фронтально, то це ми до осені возитимемося з Кримом. Але проте Крим звільнити просто", - заявив експерт.

На думку Світана, Україні не дають далекобійні ракети та літаки західного зразка у зв'язку з політичними домовленостями. Як вважає військовий експерт, ЗСУ не надають згаданого озброєння, щоб Росія не відправила Су-35 Ірану. У такий спосіб Україна "прикриває Ізраїль". Як повідомив Світан, РФ була готова відправити винищувачі минулого літа. Проте постачання не відбулося, а отже, існує домовленість.

Читайте також:

Термінова заява бойового друга Путіна: мети "спецоперації" досягнуто, настав час йти з України

Перекіс мозку: Джігурда розповів, як міг стати президентом України

Переворот у Кремлі: найближчі люди Путіна раптово повстали проти нього