Територіальний конфлікт між Україною та Росією не зник, а триває протягом кількох років. І повномасштабна війна, яку було розпочато Росією 24 лютого 2022 року, зовсім перевернула світ.

Режим загальної мобілізації діє з першого дня вторгнення, і все більше людей беруть участь у бойових діях – хто за своєю волею, хто на заклик. Порядки вручаються скрізь - чи то громадський транспорт, чи то черга в магазині. Проте співробітники прикордонної служби України позбавлені повноважень вручати повістки, хоча вони можуть бути отримані українськими військовозобов'язаними будь-де, крім кордону. Докладніше про це інформує Апостроф, посилаючись на заяву адвоката Тараса Никифорчука.

Він наголосив, що при перетині кордону жодні документи вручатися не повинні. Проте існують винятки – якщо людина перетинає кордон незаконно, то співробітники прикордонної служби складуть протокол та передадуть його до суду.

У такому разі суддя може винести ухвалу про штраф від 3,4 тисячі гривень, але жодної кримінальної відповідальності не буде.

Нещодавно прикордонники почали застосовувати нову схему - у разі незаконного перетину кордону вони викликають поліцію, яка може доставити людину до військкомату.

"Вони беруть людину, незаконно затримують і доставляють до ТЦК. А там уже з людиною починають працювати, щоб військовозобов'язаний погодився на медкомісію", - розповів Тарас Никифорчук.

Однак, як наголосив адвокат, така дія не законна. Права українських військовозобов'язаних громадян мають бути захищені.

Читайте також: