Багато українців знають, чи варто відволіктися на якийсь телефонний дзвінок біля банкомату і все - карта виявляється всередині і пристрій блокує картку. Зазвичай для цього достатньо 20-30 секунд простою. В Україні така неприємність є дрібницею, адже заміна втраченої картки в будь-якому банку займає не більше 5 хвилин. Ось тільки з початку російського повномасштабного вторгнення в Україну за кордон вимушені були виїхати мільйони українців. І якщо банкомат забрав картку за кордоном, то це може виявитися серйозною проблемою.

Фактично, якщо карта зникла в банкоматі, то людина, яка не була готова до такого повороту подій, може залишитися без грошей за кордоном. А у відпустці чи у відрядженні це катастрофа.

Що робити, якщо таке трапилося за кордоном, і якими є шляхи повернення банківської картки, розповів "Фінкульт".

"Якщо ви потрапили в таку ситуацію, перш за все, у перші хвилини не потрібно панікувати! З вашими коштами нічого не станеться, якщо діяти виважено, адже гроші перебувають на банківському картковому рахунку", - сказано в повідомленні.

Отже, в першу чергу потрібно спробувати натиснути на банкоматі клавішу Cancel і утримувати її протягом 5 хвилин. Є випадки, коли банкомат скасовує операцію та повертає картку клієнту. Іноді достатньо почекати 15-20 хвилин біля банкомату, щоб програма перезапустилася, і банкомат віддав картку.

Якщо картку забрати з банкомату не вдалося — треба зв'язатися з банком, який видав картку в Україні, щоб поінформувати фінансову установу про ситуацію, що склалася.

Далі картку потрібно заблокувати, щоб вашими коштами ніхто не зміг скористатися. Це можна зробити через гарячу лінію банку або через програму на телефоні.

Після блокування картки потрібно звернутися до банку, банкомат якого забрав картку та пояснити ситуацію співробітникам. Вам можуть відмовити у поверненні картки до з'ясування обставин, а є й такі випадки, коли процедура повернення неможлива, адже карти знищують під час інкасації.

Якщо карту повернути не вдалося, отримати нову ви зможете вже в Україні. Вона прикріплена до рахунку, тому кошти збережуться у банку до моменту вашого повернення.

Фахівці радять українцям, які їдуть за кордон, мати при собі кілька карток, щоб у разі втрати однієї з них ви змогли переказати кошти через онлайн-банкінг на іншу картку та скористатися нею.

Читайте також:

ПУМБ, ПриватБанк та Monobank: названо найкращі платіжні картки банків

ПриватБанк попередив: для отримання грошей доведеться їхати до відділення

ПриватБанк запускає безкоштовні перекази з карток. Що потрібно знати

АТБ порадував серйозними знижками: картку можна отримати вже у чотирьох банках