Багато хто погодиться, що коли починаються проблеми зі шлунком чи печінкою, одразу хочеться перейти на вівсянку чи бульйони, аби тільки не боліло так сильно. Але, як виявилося, у таких випадках можна просто злегка підкоригувати свій раціон харчування, додавши в меню продукти, корисні для печінки та підшлункової залози.

І справді, постійне вживання продуктів відновлення печінки, містять необхідні вітаміни і мікроелементи – повільний, але безпечний і м'який спосіб оздоровлення.

Більше того, нутриціолог Анастасія Голобородько навіть переконує, що деякі продукти здатні допомогти відновити після певних хвороб.

При цьому фахівець наголошує, що правильний раціон це лише один із способів підтримати свій організм після лікування. Тому якщо проблема вже є, то допомога лікаря неминуча і лише потім можна, дотримуючись систематичного триразового харчування, додавати до нього певні продукти.

Насамперед потрібно виключити з раціону продукти, які печінка не любить. Так, дієта при болях у печінці має на увазі відмову від наступних продуктів:

  • фаст-фуд; страви швидкого приготування;
  • маргарин, тверді жири, спреди, трансжири;
  • бобові;
  • гриби, редька, редис, консервовані овочі;
  • жирні сири та сметана;
  • жирна риба;
  • смажені пиріжки, чебуреки;
  • кислі фрукти та ягоди, цитрусові;
  • алкогольні напої;
  • торти, морозиво, шоколад;
  • продукти, що містять рафінований цукор, нітрати, нітрити, антибіотики, гормони, підсилювачі смаку та барвники.

При цьому наша печінка любить, щоб порції були невеликими, кількість солі та спецій - мінімальна, а їжа та питво - теплими, щоб уникнути спазмів жовчовивідних шляхів. Харчування при хворобах печінки має бути регулярним, різноманітним і не рідше 5 разів на день, і тоді результати будуть видно вже через місяць.

Які продукти потрібно вводити до раціону:

1. Капустяні - відносяться качанна, броколі, брюссельська або цвітна капуста. Ці овочі включають сірку і сульфорафан. Саме ці два елементи сприяють детоксикації печінки.

2. Буряк. З цим продуктом все досить просто, оскільки його можна вживати практично у будь-якому вигляді. А користь від нього значна – він містить бетаїн, чистить судини, допомагає засвоювати білок та відновлювати клітини печінки.

3. Часник. Він діє приблизно як природний антибіотик, може регулювати цукрове навантаження та містить антиоксидант під назвою глутатіон.

4. Продукти із кислим смаком. Це можуть бути лимони, їхній сік або яблучний оцет. Важливо лише трохи додавати їх у їжу, що містить білок.

5. Трави та спеції з гірким смаком. До таких можна віднести імбир, руколу, кінзу, куркуму, кмин, фенхель. Це також можуть бути м'ята, хрін, редька, зелена цибуля, петрушка, кріп.

Читайте також:

Магазинний більше не купуйте: рецепт домашнього сиру з кефіру. Діти будуть у захваті

Чоловіки будуть у захваті: рецепт шикарного сирного супу з мисливськими ковбасками

Всі будуть у захваті: рецепт незвичайної шоколадної паски з цукатами

Українці у семи областях зможуть отримати грошову допомогу. Куди дзвонити та як подати заявку