1956 року виверження цього вулкана на Камчатці вразило весь світ. Ще б пак, тоді кратер на вершині вулкана Безіменного розрісся до розмірів більш ніж у 2 км завширшки, а його глибина досягла 0,7 км. Товщі розпеченого матеріалу, що вийшли з надр вулкана, у деяких місцях досягали одного метра, температура викинутого матеріалу досягала 300 градусів, а швидкість викиду 500 м/с. Після потужного вибуху було виверження у вигляді хмари попелу, що спрямувалося у висоту на 40 км, а шириною досягло 50 км. Одночасно з викидом попелової хмари почалися виверження лави, що пішли в долини річок на 20 км. Внаслідок виверження біля східного підніжжя Безіменного на площі 500 кв. км дерева та чагарники були зламані та повалені у напрямку від вулкана. Тоді міжнародному співтоваристві вулканології навіть довелося ввести в термінологію новий вид виверження - "спрямований вибух". І ось Безіменний знову "прокинувся".

Так, стало відомо, що вулкан Безіменний, який знаходиться у центральній частині Ключевської групи вулканів на Камчатці, у п'ятницю вранці викинув стовп попелу на висоту до 5 км над рівнем моря. Про це повідомило головне управління МНС Росії краєм.

Однак, на цьому потужна стихія не зупинилася і за добу 7 квітня було зафіксовано 4 потужні викиди попелу, останній з них мав висоту до 12 кілометрів.

"Попеловий шлейф поширився на південний схід від вулкана у бік Камчатської затоки", - йдеться у повідомленні.

Наразі вулкану присвоєно вищий код авіаційної небезпеки, хоча ще напередодні головне управління МНС Росії заявляло про помаранчевий код авіаційної небезпеки.

На сайті Камчатської групи реагування повідомляється, що вулкан має помірну потенційну небезпеку через регулярні попелові стовпи та пеплопади.

Зазначимо, що на шляху розповсюдження шлейфу населені пункти відсутні. Так, найближчий населений пункт Ключі Усть-Камчатського району, регіональний центр Петропавловськ-Камчатський знаходиться за 350 кілометрів від вулкана.

За даними відомства, туристичних груп у районі вулкану немає.

Довідково:
Безіменний на Камчатці – один із найактивніших вулканів світу – це гірничо-вулканічний масив, який складається з двох частин. Власне, новий Безіменний та його стара споруда — Пра-Безім'яний. Дослідження історії та активності почалося з 1980-х років, після того як у світі сталося напрочуд схоже виверження вулкана Сент-Хеленс. Знаходиться вулкан на Камчатці поблизу Ключевського вулкана, приблизно за 40 км від селища Ключі Усть-Камчатського району.
Висота Безіменного складає 2 тис. 882 м-коду.
Читайте також: