Давно не секрет, що деякі культури категорично не можна садити поряд, наприклад, картопля та помідори. Ще б пак, рослина-сусід може не тільки вплинути на врожайність, а й зовсім убити сусіда.

Так, досвідчені садівники розповіли, які рослини сприятливо чи нейтрально позначаться на зростанні та врожайності чорної смородини, а які – вкрай несприятливий вплив як на неї, так і на культуру, посаджену по сусідству з нею.

Як виявилося, поруч із чорною смородиною не можна висаджувати червону. Справа в тому, що обидві родинні культури віддають перевагу різним умовам зростання. Так, червона смородина любить сонце, а чорна вважає за краще залишатися в тіні.

Крім того, не можна поряд зі смородиною садити культури, які схильні до тих самих хвороб або пошкоджуються одними і тими ж паразитами. У смородини - це аґрус. Так, смородина і агрус будуть поганими сусідами у зв'язку з тим, що обидва зазнають поразки агрусом агрусом.

А ще дуже не рекомендується садити разом малину та смородину. Річ у тім, деякі культури пригнічують своїх сусідів. Одна рослина виділяє несприятливі речовини в ґрунт для іншого, або ж дуже розростаються, забираючи більшу частину вологи.

важливо!

  • При посадці тих чи інших рослин дуже важливо враховувати їхнє сусідство з іншими культурами. Але на практиці діє ще одне правило — кожен сад чи город має свої особливості (ґрунт, територія), а також має взаємозалежні фактори впливу (кліматичні умови місцевості, рельєф тощо). Наприклад, у якомусь городі аґрус та смородина чудово почуваються, незважаючи на несприятливість їхнього сусідства.

Читайте також:

Церковне свято 8 квітня: у цей день здійсниться бажання, якщо помолитися Архангелу Гавриїлу

Тепер кабанчика в селі заводити не треба: вчені вигадали, як вирощувати сало

Парад для Путіна: українцеві, чий дрон на 9 травня долетить до Червоної площі, дадуть 20 мільйонів гривень