Ні для кого не секрет, що в останній день березня 2023 року в аптеках України був справжній ажіотаж на ліки. Черги до аптек фіксували очевидці по всій країні. Ще б пак, широкого розголосу набула новина про те, що з 1 квітня 2023 року дуже багато ліків можна буде придбати виключно за рецептом лікаря. Серед тих, хто вирішив скупитися наперед, як правило, люди пенсійного віку. Їх всіх занепокоїв той факт, що з 1 квітня вони не зможуть придбати ліки, які приймають постійно. У МОЗ детально пояснили ситуацію.

Так, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що єдине нововведення для українців полягає у тому, що раніше відпуск певних ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер буде використовуватись і електронний, що значно зручніше для всіх – і лікаря, і пацієнта, і фармацевта.

Виявляється, відпуск рецептурних ліків згідно Закону і так мав би завжди здійснюватися за призначенням лікаря. Ця вимога не є новою, а з 1 квітня лише додається додатковий інструмент – е-рецепт. При цьому він буде вводитися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків.

У МОЗ пояснюють, що наразі ліки проти тиску/алергії/знеболювальні засоби відпускаються без рецепту виключно через те, що в Україні діє військовий стан.

"Аптеки мають право продавати рецептурні препарати без рецепта до кінця воєнного стану", – постанова Кабміну №542, яку було ухвалено 7 травня 2022 року і діятиме вона до дня припинення чи скасування воєнного стану.

Також у відомстві зазначили, що це неправда, що рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за е-рецептом. У МОЗ підкреслили, що ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом.

"При цьому е-рецепт має ряд переваг над паперовим бланком, а тому зручніший зокрема і при регулярному прийомі ліків", - сказали у відомстві.

Інші побоювання людей і правда від МОЗ виглядають так:

МІФ: Багато ВПО не зможуть отримати ліки, оскільки втратили доступ до своїх сімейних лікарів.

ПРАВДА: Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Це зможе зробити будь-який спеціаліст, який відповідає за ваше лікування – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.

МІФ: Це незручно для пацієнтів, які мають хронічні захворювання.

ПРАВДА: Із впровадженням е-рецепта не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно. Призначення медикаментів завжди будуть доступні у вашому смартфоні. Це ще одна перевага електронного рецепта, над паперовим.

МІФ: Тепер комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування будуть за рецептом!

ПРАВДА: Здебільшого всі гормоновмісні лікарські засоби є рецептурними у багатьох країнах світу, оскільки можуть мати серйозний влив на гормональне здоровʼя та самопочуття жінки. Саме тому їх застосування має контролюватися медичним спеціалістом. Ця норма не є новою і є поширеною світовою практикою. У разі тривалого прийому КОК лікар може виписувати рецепт на ліки дистанційно, це суттєво спростить процес призначення.

Читайте також:

Горе у Андрія Малахова: дорога забрала життя цілої родини

Це вже повний абзац: у Києві батько, який напився у мотлох, приїхав машиною забрати сина з садка. Відео

Люди не можуть повірити: не стало легендарної української гімнастки. Їй захоплювалися покоління