Всім, хто любить орхідеї і прагне, щоб вони довго тішили своїм цвітінням, треба пам'ятати, що батьківщина орхідеї в тропіках, де сонця завжди в достатку. Саме тому місце розташування рослини потрібно вибирати особливо ретельно.

Так, від нестачі освітлення у орхідеї блідне і витягується верхнє листя, а сама рослина відчутно нахиляється у бік джерела світла. Якщо ситуацію екстрено не виправити, то квітка витратить всі накопичені сили і перестане зацвітати, а потім взагалі загине.

І справді, при надлишку або нестачі світла орхідея може змінювати забарвлення листя. Зазвичай листя орхідеї середньо зелене, ні світло і не темне.

Ось і виходить, що розташування орхідеї на південному вікні вважається найбільш вдалим варіантом для рослини. Саме тут вона отримує найбільше світла взимку.

Разом з тим потрібно пам'ятати, що вікно має виходити не на пряме сонячне світло (оскільки рослина може отримати опік), але і не бути в абсолютній тіні (квітка гірше цвіте, може загнити і зачахнути).

До речі, якщо вікно велике, а за вікном немає тіні, можна ставити орхідею навіть на північних вікнах.

І ще важливо не тільки, як яскраво світить сонце, але і як довго воно світить, тобто тривалість світлового дня. У регіонах, де орхідеї зростають у дикій природі, незалежно від пори року, світловий день триває 10-12 годин. Ось і виходить, що незалежно від того, якою орієнтацією вікна у приміщенні, для орхідеї в осінньо-зимовий період доведеться організовувати додаткове освітлення – не стільки для збільшення яскравості, скільки для продовження світлового дня. Встановлювати фітолампу-підсвічування потрібно на відстані від 30 см і більше щодо листя.

При провітрюванні приміщення рослину краще переставляти в інше місце, подалі від вікна та протягів.

Читайте також:

Орхідея перестане цвісти і швидко засохне: що не любить цю рослину. Головні помилки

Квіти будуть великими і пишними: кілька секретів догляду за орхідеями. Багато хто цього не знав

Орхідея засохла: названі головні помилки, які погрожують вашу квітку