Стало відомо, що на 92 році життя померла легендарна українська гімнастка, заслужена тренерка України Альбіна Миколаївна Дерюгіна. Саме її вважають основоположницею художньої гімнастики в Україні, адже Дерюгіна прийшла у цей вид спорту на зорі його зародження.

Трагічну новину 29 березня повідомила у Facebook прес-служба Національного олімпійського комітету України.

НОК України зазначає, що Дерюгіна прийшла до художньої гімнастики у 70-х і одразу ж зробила київську школу у цьому виді спорту однією з найсильніших у СРСР.

"На 92-му році життя зупинилося серце легенди світової художньої гімнастики, героя України, члена виконкому НОК України, заслуженого тренера України Альбіни Миколаївни Дерюгіної", - йдеться у повідомленні.

За свою кар'єру Альбіна Дерюгіна була тренером збірної СРСР, а згодом і збірної України. Вона виховала низку олімпійських чемпіонок, чемпіонок світу та Європи.

"Мама художньої гімнастики" - так називали Альбіну Дерюгіну і журналісти, і власні учениці, і шанувальники її роботи по всьому світу.

Серед вихованок Дерюгіної її дочка - Ірина Дерюгіна (абсолютна чемпіонка світу 1977 року), Олександра Тимошенко (олімпійська чемпіонка 1992 року), Оксана Скалдіна (бронзовий олімпійський призер 1992 року), Анна Безсонова (бронзовий олімпійський0) Різатдінова (бронзовий олімпійський призер 2016 року).

Школа Дерюгіних – це 3 покоління. Ірина Дерюгіна відповідає за хореографію та костюми спортсменок, а внучка Ірина Блохіна – постановник номерів.

За життя Альбіна Дерюгіна здобула 14 нагород за різні заслуги, у тому числі і звання "Героя України" за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку спорту, створення національної школи художньої гімнастики. Нагороджена "Орденом за заслуги" ІІ ступеня, Орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Зазначимо, що лише кілька днів тому Альбіна Дерюгіна відсвяткувала свій день народження, у зв'язку з чим її онука Ірина Блохіна згадала важливі моменти життя знаменитої бабусі.

Читайте також:

Концерти доводиться скасовувати: Настя Каменських розповіла, що вона може втратити

Максим Галкін потужно пожартував над Петросяном, згадавши курку

Біда на трасі: перекинувся автобус "Варшава-Одеса". У салоні було 25 осіб

Лавров уже скаржиться з приводу розпаду Росії: її хочуть просто скасувати