Здавна вважалося, що прибирання у будинку – це не лише процес підтримання чистоти, а й важливий ритуал. Дуже значною частиною цього обряду є найпростіший віник.

Звичайно, багато хто зараз використовують різного роду щітки, але віник і в наші дні є традиційним інструментом багатьох господарок.

Що потрібно знати про віник

З давніх-давен вважалося, що віник є не лише засобом прибирання, а й символом вигнання нечистої сили з дому. Люди вірили, що віник допоможе захистити будинок від бід та нещасть, а також залучити успіх за однієї умови – його завжди потрібно ставити ручкою вниз.

Ще не можна забувати і про те, що віником не можна вимітати сміття через поріг - ви злякаєте удачу і виметете багатство з вашої оселі.

Крім того, згідно з народними прикметами, ніколи не можна підмітати підлогу віником, якщо ви чи ваші близькі збираються в дорогу. Люди вважали, що таким чином ви можете зіпсувати подорож.

Наші пращури також намагалися не користуватися віником у понеділок і в неділю, оскільки саме в ці дні, як свідчать прикмети, можна "вимости" благополуччя з вашого житла.

Не рекомендується проводити прибирання після заходу сонця. Вважається, що в цей час "удача осідає" в оселі, а ось ви її можете відлякати за допомогою віника.

І ще одна цікава прикмета. Щоправда, вона пов'язана не з віником. Здавна люди вірили, що протирати пил потрібно тільки ганчірочками червоного кольору - у такому разі є всі шанси залучити в будинок багатство і удачу. Кажуть, що прикмета діє.

Читайте також:

Максим Галкін потужно пожартував над Петросяном, згадавши курку.

Лимон вам на допомогу: як варити яйця, щоб вони не тріснули. Простий лайфхак.

Українцям розповіли, що буде із тарифами на електроенергію. Прийнято рішення.