Після вторгнення російських окупантів доводиться спостерігати зростання цін як на продукти харчування, а й у комунальні тарифи. Зростання тарифів на воду – не виняток.

Як повідомляє Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), саме через бойові дії з боку Росії, зокрема, внаслідок ракетних обстрілів, трапляються численні випадки пошкодження систем водопостачання та водовідведення, які негативно впливають на їх роботу та якість послуг населенню.

При цьому регулятор зазначає, що востаннє тарифи для ліцензіатів переглядалися ще до початку вторгнення російських окупантів, зокрема, у грудні 2021 року.

Після того, як тарифи буде переглянуто, українцям доведеться платити за воду за іншими розцінками. Ось що офіційно розповіли у НКРЕКУ:

На нас чекає двоетапний перегляд тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

З метою поступового підвищення рівня тарифів з дотриманням норм Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою НКРЕКУ від 10 березня 2016 р. № 302, здійснено розрахунок тарифів на календарний рік. При цьому перегляд тарифів розстрочений на два етапи підвищення: з 1 квітня до 1 липня 2023 року.

На першому етапі перегляду тарифів зростання їхнього розміру відбувається з урахуванням зміни обсягів реалізації послуг, а також витрат на електричну енергію.

На другому етапі враховуються економічно обґрунтовані витрати на реагенти та ремонти, податки (інші обов'язкові платежі), оплату праці, кошти на обслуговування кредитів за договорами міжнародними фінансовими організаціями.

На яку величину збільшиться сума у ​​платіжці?

Щодо зміни розміру тарифів, то на першому етапі перегляду зростання рівня зважених тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення ліцензіатів НКРЕКУ буде в середньому на рівні 12,3%, а на другому етапі – 14,1%.

Як впливатиме зростання тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на кінцеву платіжку споживачів, залежатиме від кожного водоканалу, розмір тарифів яких різний, а також від наявності коштів обліку у споживачів або їх розрахунку за нормами споживання, від кількості споживачів, які користуються послугами за одним договором ( абонентський рахунок).

У середньому за ліцензіатами НКРЕКУ за 2 етапи перегляду тарифів витрати одного домогосподарства (родина з 2-3 осіб) на водопостачання та водовідведення за місяць орієнтовно зростуть на 60 грн.

Читайте також:

Все дуже серйозно: Путін навіть не зміг особисто приїхати в аеропорт, щоб зустріти китайського лідера Сі Цзіньпіна.

Ощадбанк розповів, як збільшити свою пенсію за допомогою програми "Дія".

Бікіні вп'ялися в "абрикоску": Ксенія Мішина показала себе в нижній білизні, під якою все видно.