Найчастіше квіти в квартирах та будинках стоять на підвіконнях або пристінних стелажах поряд із вікном. Але питання – на якому вікні орхідеї буде комфортно. Адже неправильне освітлення може звести нанівець усі старання догляду за цією примхливою квіткою.

Так як батьківщина орхідеї у тропіках, де сонця завжди в достатку, тому північне вікно – це найгірше, що можна запропонувати їй у наших реаліях. Навіть улітку це вікно буде недостатньо освітлене, і рослина недоотримає необхідний ультрафіолет.

Від нестачі освітлення у орхідеї блідне і витягується верхнє листя, сама рослина відчутно нахиляється у бік джерела світла. Якщо ситуацію екстрено не виправити, квітка витратить всі накопичені сили і перестане зацвітати, а потім взагалі загине.

Якщо ж у квартирі всі вікна спрямовані на північ, то для орхідеї необхідно встановити лампу денного світла, адже без неї рослина не впорається. Також це стосується тих квартир, у яких вікна спрямовані в інші сторони, але затінені кронами дерев або іншими будівлями.

Західне вікно хоч і не так сумно для орхідеї, як північне, але теж не ідеальне. Влітку сонце там з'являється на кілька годин і тільки в другій половині дня, а взимку зовсім не з'являється. Тому, якщо вільне вікно у вашій квартирі орієнтоване на захід, без додаткового освітлення також не обійтися.

Що ж до вікон, що виходять на східну сторону, то для орхідеї вони чудово підходять у теплу пору року. Там рослина отримує достатньо світла і при цьому не страждає від опіків, адже сонце ховається з очей до того, як увійде на повну силу.

А ось взимку ці вікна гарні для орхідей лише у першій половині дня – потім квітці знову стає темно.

А ось найвдалішим варіантом "прописки" орхідеї вважається південне вікно. Саме тут квітка отримує найбільше світла взимку. І навіть якщо утримувати її без додаткового підсвічування, у рослини все ж таки відростає нове листя і з'являються квітконоси.

Однак у весняно-літній період варто бути обережнішим. Якщо на орхідею потраплятимуть прямі сонячні промені, вона може одержати опіки листя. Тому в спеку рослина бажано притіняти. Зробити це можна за допомогою частково прикритих жалюзі, тюлю, світлої штори.

важливо!

  • Незалежно від того, на якому вікні стоятиме орхідея, не можна допускати, щоб її листочки стикалися зі склом. Навіть найменший холод здатний занапастити рослину, а листя, що припало до холодного скла, за кілька годин отримає сильне обмороження і незабаром опаде.

Читайте також:

Орхідея пишно цвістиме: що не люблять ці квітки. Помилки, які багато хто повторює

Орхідея засохла: названі головні помилки, які погрожують вашу квітку

Квіти будуть великими і пишними: кілька секретів догляду за орхідеями. Багато хто цього не знав

Як дізнатися, чи жива ваша орхідея, чи вона вже більше ніколи не зацвіте

Орхідея перестане цвісти і швидко засохне: що не любить цю рослину. Головні помилки