В Україні відбулися зміни у цінах на продукти протягом минулого місяця: вартість овочів зросла, тоді як крупи та яйця стали дешевшими – про це сказано в інформації українського Держстату. Так, морква подорожчала на 17,8% і коштувала 28,8 гривень за кілограм, а вартість яблук збільшилася на 5,0% і досягла 16,5 гривні за кілограм. А ось реукордсменом є цибуля.

Ціна на цибулю зросла на 31,9% і становила 42,3 гривні за кілограм.

Більше того, незважаючи на рекордну ціну, в Україні незабаром може виникнути ще й дефіцит кількох основних овочів, таких як помідори та цибуля.

"Точно буде ціла низка дефіцитів, наприклад, по овочах. Вже сьогодні є дефіцит цибулі, тому, напевно, вона трохи зростатиме в ціні. На рахунок помідорів: у нас більше четвертої частини ринку була Туреччина. Що буде далі - досить важко зараз передбачити ", – каже економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

При цьому експерт не прогнозує зниження цін на овоч найближчим часом, навпаки, він упевнений, що до літа можливе ще більше зростання вартості. До літа український ринок повністю залежатиме від імпорту.

"Надходження цибулі українського виробництва з відкритого ґрунту, можливо, буде трохи пізніше, десь влітку. До літа ми будемо чітко сидіти на імпорті, чітко будемо залежними від того. Напевно, не варто очікувати, що ціна серйозно опускатиметься. Я не думаю , Що вона ще буде рости, хіба перед великодніми святами ми побачимо невеликий зріст, але все одно вона на сьогоднішній день дуже висока і дуже чутлива, тому що цибуля практично у всіх стравах присутня, ми її досить активно вживаємо. далі", – каже Олег Пензін.

Крім того, Туреччина обмежила постачання помідорів в Україну, внаслідок чого в нашій країні може виникнути дефіцит овочів та збільшитися його ціна. При цьому не можна сказати, що дефіцит почнеться вже скоро. Країна, яка може замінити основного постачальника, – Польща.

"Я б не був настільки зараз впевнений, що ось із завтрашнього дня помідори зростуть у ціні. Але чи не підуть вони так, але чітко треба розуміти, що ми робитимемо орієнтацію на імпорт. У нас основні парникові господарства в Україні були в Запорізькій області" (12-13%) та на Херсонщині (14%). Просто треба розуміти, що там не так усе просто буде, бо навіть якщо буде швидка деокупація, там будуть питання безпеки дуже серйозні, там все знищено", – додає. спеціаліст.

Читайте також: